Bevrijding 17 sept. 1944
Molenaar Toon van Iersel met Canadese soldaten voor zijn molen aan de Zanddijk.
Bosschebaan, 17 sept. 1944
September 1944
Op het tabblad 'Herinneringen aan Escharen', verteld Toon Opsteegh over de bevrijding, op 17 sept. 1944. Klik hier om zijn verhaal te lezen.
Bets en Mia Peeters op de foto bij de molen op de Zandijk, waar Canadese mlitairen zich met hun voertuigen hadden verzameld. In september 1944 bouwden onze Canadese bevrijders rondom de molen een tentenkamp.
Op 5 december 1944 organiseerde de geallieerde soldaten voor de kinderen in Grave, Escharen en Velp op de kazerne een Sinterklaasfeest. 'De uitnodiging op zichzelf was al een verrassing, maar het feest zelf overtrof iedere verwachting. De sensatie voor de kinderen begon al, toen de vijf peletons-vrachtwagens kwamen voorgereden en juichend lieten de kinderen zich door de sterke soldaten erin tillen.' Hierboven staat een dankbericht aan de soldaten in de Graafsche Courant weergegeven.
Mien Derks van Gaal, Schrijfakkerweg 2, op de foto met Bren Carriers en op de voorgrond een mortier.
Bevrijdingslied 1945, nog bewaard door fam. Tien Selten.
Bevrijdingsfeest, mei 1945.
Achter cafe Van Raay was het feestterrein, met een soort van kermis en een grote feesttent. Eerst was er een optocht door het dorp waarbij allerlei taferelen uit de 2e W.O. werden afgebeeld. Elk buurtschap nam hieraan deel. Hieronder foto's van het 'Bevrijdingsfeest'.
.
Na de bevrijding in 1945 had Nederland voor de wederopbouw, grote behoefte aan 'rollend materieel'. Motorrijtuigen werden daarom gevorderd door het Militair Gezag.
Ook de vrachtwagen van Toon van Sambeek, een Diamond 1934, werd op 17 mei 1945 voor 5 maanden in beslag genomen.
Later in 1948 kreeg hij daar alsnog een vergoeding voor. (zie afbeelding)
Mia en Bets Peeters met op de achtergrond militaire vrachtwagens. De foto is genomen op de St. Machutusweg voor het pakhuis (nu de Regiobank) met daarachter de woning/winkel/postkantoor van Schonk en in de verte de kerk.
Evacuees 1944-1945
Op de boerderij van Grad Koenen, Lageheiweg 3, vond de evacué, C.J. Hendriks uit Nijmegen onderdak. Hij staat hier op het erf bij de wasmachine met Nellie en aan de wringer, André.
Fam. Koenen heeft tot op heden nog steeds contact met Hendriks.
Vanaf september 1944 kwamen uit de regio Nijmegen veel evacuees naar het reeds veilige zuiden. Ook hier in Escharen vonden verschillende evacuees onderdak.
Nijmegen lag tot februari 1945 in de frontlinie en werd regelmatig door de Duitsers onder vuur genomen en was daardoor niet veilig.
Op 8 febr. 1945 startte operatie Veritable en trokken de geallieerden het Rijnland in en werd Nijmegen niet langer bedreigd.
Zomer 1945: In de boomgaard voor de boerderij van Daan Cuppen aan de Schrijfakkerweg 12. Met op de foto v.l.n.r. Moeder en zoon N.N., evacuees uit Nijmegen, twee 'knechten' Bert Verbruggen en Jo Cuppen (van Ties), Daan Cuppen en Lies Cuppen-Daamen met kinderen; Theo, Dinie en Jo. Hun witte Keeshond is later door de Engelse militairen meegenomen.
1945: Zus(Jo) en Nellie Koenen, Lageheiweg 3, in rode jurkjes gemaakt van parachutestof.
Graafsche Courant augustus 1945.
Leestip voor iedereen die meer wil weten over de bevrijding rondom Grave:
Bridge eleven is ours, De bevrijding van Grave.
door Cees Vos, Jan Timmermans, Hanneke van Dreumel, Leon Vankan
Dit boek bevat:
- een nauwgezette reconstructie van de militaire acties, van de voorbereiding tot en met de succesvolle bevrijding van Grave
- persoonlijke verslagen van de bevrijders
- originele gevechtsrapporten die een uniek beeld geven van de operatie
- ooggetuigenverslagen van inwoners van Grave en Nederasselt
- gedetailleerde kaarten waaop de militaire bewegingen te volgen zijn
- 120 rijk geillustreerde pagina's met originele foto's uit 1944
Te koop bij het Graafs Museum (€ 15,-).
Esterse Minipers, augusts 2019.
75 jaar Bevrijding
Voor het in beeld brengen van wat hier in Escharen rondom 17 september 1944 heeft afgespeeld, heeft Esters Heem verschillende 80-plussers bezocht.
Het zijn mooie persoonlijke verhalen geworden, die vertellen hoe zij deze historische dag als kind beleefd hebben.
Deze verhalen zijn geplaatst in de Esterse Minipers. Zie hieronder: