Gemeentehuis


 

Van het Gemeentehuis was alleen de bovenverdieping als zodanig in gebruik.

De benedenverdieping was de veldwachterswoning waar oa. veldwachter Jan Snoek woonde. Ook veldwachter Beuvink kwam daar na zijn benoeming in 1932 wonen.

In 1937 komt de 'veldwachterswoning' vrij want Beuvink verhuisd naar de Veldweg, naar de woning van de hoofdonderwijzer. Meester Bongaards heeft dan een nieuw huis gebouwd op St. Machutusweg 2.

De gemeenteraad vraagt toestemming aan de Geputeerde Staten van Noord-Brabant om de voormalige veldwachterswoning onderhands te mogen verhuren. (zie briefwisseling)

 


Sjaak en Maria Kuipers-Nikkels 1937-1943

Zo komt op 1 mei 1937 Jacobus (Sjaak) Kuipers(1902), hier met vrouw en drie dochters wonen. Zij zijn de  eerste 'gewone burgers' die het Gemeentehuis betrekken. Kuipers komt uit Velp en is verzekeringsagent van beroep.

Hij woont in 1937 al tijdelijk in Escharen aan de Willem van Esterenweg, waar nu Fam. Rovers woont.

 

Hiernaast op de foto de kinderen Kuipers staand achter het gemeentehuis. Op de achtergrond de muur van de 'gevangenis' en het keukenraam.

De foto is gemaakt in de zomer van 1939.

v.l.n.r. Thea, Nellie en Annie.

 

Als huurder was Sjaak verantwoordelijk om 's morgens de kachels boven in het Gemeentehuis aan te stoken, zodat het er warm was als de ambtenaren aan het werk moesten. Zijn vrouw Maria was in dienst als schoonmaakster van de bovenverdieping. 

I de 

 



Hent en Nel Willems 1943-1953

Hent Willems en Nellie vd Linden ± 1939

.


Familie Frans en Mien Cruijsen- Janssen: 1945-1950 (bovenwoning)

Na hun trouwen in 1944 hebben Frans Cruijsen en Mien Janssen, eerst 1 jaar In Langenboom ingewoond. In 1945 zijn ze in de bovenwoning(nr. 9) van het raadhuis getrokken. Hier zijn hun oudste 3 kinderen geboren: Annie, Gerry(Zus) en Toon.

In die jaren heeft er ook nog een broer van Frans, Koos Cruijsen met zijn vrouw Mien Thijssen, bij hen ingewoond. Hun eerste kind, Riny is hier geboren. Daarna zijn ze vetrokken naar Cuijk.

Frans heeft met zijn gezin tot na de geboorte van Toon in het raadhuis gewoond en is toen verhuisd naar Graafchedijk 40. Hier zijn de andere kinderen; Piet, Frans jr.  en Mieke geboren. (Frans was de 5000e ! inwoners van de Gemeente Grave.)

In 1963 verhuisd het gezin naar de Beerschemaasweg 6. De eerste woning die toen klaar was, aan de brug, naast de Raam.

1944 Frans en Mien Cruijsen- Janssen

Familie Cruijsen,foto gemaakt op de Graafschedijk 40

Annie, Frans, Frans jr., Piet, Mien, Mieke, Toon en Gerry(Zus)



Jo en Corry van den Hoogen: 1953-1954

In 1953 kocht Jo van den Hoogen het Gemeentehuis.  Hij ging er na zijn huwelijk met Corry van Dongen uit Zeeland, wonen en samen wilden ze hier een winkel beginnen. Van Gemeente Grave heeft hij in 1953 toestemming gekregen om het pand zodanig aan te passen dat een winkelbestemming mogelijk was.

De trappen en het bordes zouden verwijderd worden zodat er onder aan de straatzijde ruimte kwamen voor twee grote etalageramen. Ook intern zou er het nodige verbouwd gaan worden.

Het hele plan is uiteindelijk niet uitgevoerd omdat er op dat moment een paar huizen verder op aan de St. Machutusweg 4, de EDAH-winkel met postkantoor van Louis Schonk te koop kwam.  

Jo van den Hoogen heeft toen dit pand gekocht en is daar zijn bedrijf begonnen. 


Fam. Theo Gerrits: 1950-1954

Op de bovenetage.


Anneke en Sjef van der Burgt van den Hoogen: 1953-1956

Anneke van den Hoogen kwam in 1953 samen met broers en zus, (Jo, Wim en Nellie) in de bovenwoning, St. Machutusweg 9, wonen. 

Na zijn trouwen ging broer Jo, op de benedenverdieping wonen, op St. Machutusweg 7. Jo vertrok echter in 1955 naar de EDAH- winkel van Schonk, St. Machutusweg 4. 

Anneke verhuisde toen naar de benedenverdieping, want die hadden Jo en Corry juist mooi verbouwd.

Op 18 april 1955 trouwde Anneke van den Hoogen met Sjef van der Burgt. Vanuit hun woning, het gemeentehuis, ging de bruidstoet te voet naar de kerk. (zie foto)

Sjef en Anneke blijven ongeveer 1 jaar hier wonen en verhuizen dan naar de Hoogeweg, waar ze het kruidenierswinkeltje van de familie overnemen.


Zicht op het Gemeentehuis vanuit het 'schoolpaadje'.


Familie Antoon Opsteegh: 1956-1979

Toon Opsteegh getrouwd met Anna Fleuren, verhuisde in 1956 van de Zanddijk naar de het raadhuis. Zijn gezin met 9 kinderen( Henk, Ria, Toon, Mientje, Harrie, Annie, Nellie, Frans, Jan) ging in de benedenwoning wonen en had nog 1 kamer boven ter beschikking. Hun 10e kind, Dinie, werd hier aan de St. Machutusweg geboren.

Linksonder in het gebouw was het kantoor van de Boerenleenbank gevestigd, want Toon was toen de kassier. De Boerenleenbank, later Rabobank, heeft er tot de opheffing in 1993 gezeten. Lees hierover meer op het tabblad: Boerenleenbank.

Het gezin Opsteegh heeft tot 1979 in het raadhuis gewoond. Zoons Harrie en Jan kwamen er toen wonen. Toon verhuisde met Anna naar de Haenstraat in het Estersveld en later naar Maaszicht in Grave.

Beiden zijn in het najaar van 1992 overleden.

 

Harrie Opsteegh heeft een tekening gemaakt van het raadhuis zoals die in gebruik was van 1956 tot 1961.

Dinie en Mientje achter het huis. Heel goed is hier de stalen deur en de tralies van het het 'arrestantenlokaal' te zien. Familie Opsteegh had de 'gevangenis' toen als washok in gebruik.

1961: Harrie, Toon jr., Toon sr. en Jan, in de achtertuin aan de Korteweg, aan het sleutelen aan een brommer. Hier zien we de woning van Cornelis Dinissen (achterburen) en op de Zanndijk de woning waar ze tot 1956 gewoond hebben.

.


Fam. Hildebrand (Hip) en Corry Hofstra- Verweijen: 1954-1964

Bovenwoning: St Machutusweg 9



Frans en Annemieke Opsteegh: 1973-1978 (bovenwoning)

Frans en Annemieke Opsteegh gaan na hun trouwen in 1973 wonen in de bovenwoning van het raadhuis. 

Twee kinderen worden hier geboren, dochter Claudia en zoon Alwin.

De vader en moeder van Frans wonen op dat moment met een aantal kinderen nog op de benedenetage.

In 1978 verhuisd het gezin en tegenwoordig wonen Frans en Annemieke nog in Escharen op de Akkerslagen.

Later in 1996, zijn Frans en Annemieke tijdens Carnaval, Boerenbruidspaar. Op de trappen van hun voormalige woning worden ze nogmaals in de 'echt' verbonden.

 



Harrie en Tonnie Opsteegh: 1979-2007

.

Harrie is na zijn trouwen uit zijn ouderlijke woning vertrokken, maar keert in 1979 met zijn vrouw Tonnie en kinderen Robert en Marcel, vanuit Grave terug naar Escharen. Samen met zijn broer Jan, heeft hij van zijn ouders (Toon en Anna Opsteegh) het raadhuis gekocht.

Na een interne verbouwing gaan Jan en Ria op nummer 9 wonen, de bovenwoning en Harrie op de begane grond, op nummer 7. 

De Rabobank die nog steeds in het gebouw een kantoor heeft, blijft daar tot in 1993 zitting houden.

.

In 1980 wordt een deel van de schuur gesloopt. Hierdoor komt er ruimte om een dubbele garage te bouwen. Deze garage blijft echter maar staan tot 2006. Dan wordt ook deze afgebroken want Harrie bouwt een woning in zijn tuin,  aan de Korteweg.

In 2007 verhuizen Harrie en Tonnie hier naar toe en het raadhuis komt te koop. De beneden- en bovenwoning worden verhuurd totdat zich een koper aandiend.

.