Kruisbeeld Familie Holleman


Kruisbeeld in het bezit van Familie Holleman.


Nakomelingen van Karel Holleman, voorheen wonende op 't Hoekske, hebben een bijzonder kruisbeeld in hun bezit. Tegenwoordig hangt het bij kleinzoon Tiny aan de muur. Samen met hem hebben we de geschiedenis van dit kruisbeeld achterhaald. Hieronder een verslag hiervan.

 

Karel Holleman (1879 -1947), was afkomstig uit Elst en getrouwd met Christina Hasselbach (1886-1962). Ze kregen hier in Escharen vier kinderen. Hendrik, Karel jr. Jo, en Riek.

Karel was bakker van beroep en had een eigen bakkerij/winkel aan 't Hoekske. Ook had hij van 1909 tot 1917 hier een herberg. Zijn woning stond pal aan de weg in de binnenbocht waar de Hoogeweg overging in de Graafseweg richting Mill. In deze scherpe bocht gebeurde in april 1931 een ernstig auto ongeluk.


 Familie Holleman poserend naast hun oude woning.

Op de foto v. l.n.r:  NN, dochter Jo, moeder Christien Holleman-Hasselbach, kind NN, dochter Riek, NN, zoon Karel jr., vader Karel Holleman en zoon Hendrik.

(Door een bominslag op 10 mei 1940 is deze woning vernield en in 1941 herbouwd.)


Op Goede Vrijdag 3 april 's avonds om 11 uur, vliegt een auto uit de bocht en komt tot stilstand tegen de hoek van het cafépand van weduwe Van den Hoogen. De Chevrolet was afkomstig vanuit richting Mill. Afkomend op het geluid renden de bewoners en buurtbewoners naar buiten. Zo ook familie Holleman.


Café van weduwe Van den Hoogen aan de Hoogeweg in buurtschap 't Hoekske.


In de auto bevonden zich naast de bestuurder nog vijf personen, drie volwassenen en twee kinderen. De bestuurder, was mr. E.O.J. Baron van Hövell tot Westerflier en Weezeveld. Later blijkt dat het gezelschap van een jachtpartij op den Ossenbroek in Beers afkomstig was.

Al snel werd duidelijk dat de bestuurder er ernstig aan toe was. De zwaargewonde baron werd daarom de woning van familie Holleman binnengedragen en daar in het ouderlijk bed gelegd. De andere inzittenden liepen geen ernstig letsel op en werden ook in deze woning opgevangen en verzorgd. De twee inzittende kinderen waren zoontjes van baron Van Hövell.


Kaartuitsnede verkeerssituatie rond 1931.

De rode pijl wijst naar Bakkerij Holleman en de blauwe pijl naar Café 't Hoekske van Van den Hoogen. De gele pijl is de huidige locatie van restaurant 'De Beleving', voorheen Uitgaanscentrum 't Huukske van Gerrit Verstegen.


Voor Baron Van Hövell werd dokter Kanters uit Grave opgeroepen die snel ter plaatse was. Ook de pastoor uit Escharen kwam naar familie Holleman. Pastoor Lombarts diende de ernstig zieke het laatste Heilig Sacrament der Stervenden toe. Alle hulp heeft niet mogen baten en om 1 uur  's nachts, twee uur na het ongeval, is de heer Ernest Otto Joseph Baron van Hövell tot Westerflier op zaterdag 4 april 1931 overleden. Hij was 51 jaar en sinds een jaar weduwnaar van Jonkvrouwe Maria de Kuijper. Baron van Hövell was burgemeester van Elst. Het ongeluk kreeg mede daardoor aandacht in de pers. Gemeente Elst was in diepe rouw.
Een tragische bijzonderheid is dat zijn broer, Frans Alexander Josef Baron van Hövell tot Westerflier en Weezeveld, hier in gemeente Escharen toentertijd ook burgemeester was. Dat Karel Holleman ook afkomstig was uit Elst is verder ook bijzonder te noemen.



De overledene is naar het Gasthuis in Grave vervoerd. In de R.K. Kerk van Elst werd op dinsdag 7 april een plechtige uitvaartdienst gehouden. De voltallige raad kwam daarna nog in een openbare rouwzitting in het gemeentehuis bijeen. Baron E.O.J. van Hövell tot Westerflier en Weezeveld werd op de R.K. begraafplaats in  Joppe, (Gorssel) in het familiegraf bijgezet. 


Akte uit het overlijdensregister van 1931, gemeente Escharen.


Als dank voor alle geboden hulp rondom het overlijden van Mr. E.O.J. Baron van Hövell tot Westerflier heeft Familie Holleman een aandenken gekregen. Een groot eikenhout kruisbeeld met op de achterzijde een koperen plaatje met inscriptie. Dit kruisbeeld heeft altijd op de ouderlijke slaapkamer aan de Hoogeweg gehangen, in de kamer waar de Baron is overleden.

Kleinzoon Tiny Holleman die het nu in zijn bezit heeft, bewaart het daarom zorgvuldig. Het is voor hem tevens een herinnering aan zijn grootouders.


Inscriptie op de achterzijde van het kruisbeeld.