Brandstoffenhandel Van der Heijden
Beerschemaasweg 32
.
Deze woning kocht Piet van der Heijden in 1929 van Dorus Janssen.
Het adres was toen: Kerkenhoek Dorp A121.
Het was een kleine boerderij met 5 koeien, wat varkens en kippen. (groot 31.25 aren)
Volgens de koopakte voor een bedrag van f 4500,- met uitzondering van de stalrepen en de pomp in de stal.
Dorus Janssen en zijn vrouw
.
Piet van der Heijden en zijn vrouw Bertha van Bommel
.
Deze carnavalsfoto uit 1962 is genomen vanaf de St. Machutusweg richting Beerschemaasweg. Hier zien we de achterzijde van de boerderij en aan de overzijde van de Beerschemaasweg, nog een stukje van de 'Eierschuur'.
.
Piet heeft aan de boerdeij een gedeelte aangebouwd (het schuine gedeelte achter).
Dat metselen deed hij zelf want Piet was ook metselaar en werkte toen samen met zijn broer Mantje, bij Van Bommel van de Horst in Langenboom.
.
.
Piet van der Heijden als 'kolenboer', op de praalwagen 'Nering en Ambacht' tijdens de inhuldiging in 1938 van Burgemeester De Bourbon.
Naast hem smid, Grad van der Burgt en links, molennaar Toon van Iersel.
.
Piet startte in deze woning een kolenhandel. Hij verkocht o.a.allerlei soorten kolen, (anthraciet, kachelkolen en briketten) petroleum, en olie. Daarbij bleef hij ook metselaar.
Ook voor bouwmaterialen o.a cement en witkalk kon men dus bij hem terecht. Escharen had toentertijd nog geen aannemersbedrijf.
Advertentie uit 1938 Van der Heijden's Brandstoffenhandel .
.
Piet van der Heijden met zijn zoons, Wim, Huub en Cor.
.
In de oorlog gingen de kolen op de bon.
Soms ging het de dorpsbewoners zo slecht dat men maar geld had om 5 briketten te komen kopen.
.
.
.
Voor verbetering van de verkeersveiligheid van de splitsing Beerschemaasweg / St. Machutusweg werd op verzoek van de Gemeente de woning en het bedrijf in 1965 gesloopt. De vergoeding die Van der Heijden hiervoor kreeg was f 4750,- op voorwaarde dat men het zelf moest afbreken en opruimen.
.
Tijdens het slopen werd er vlak achter een nieuwe woning gebouwd met bedrijfsruimte. De stenen van het oude huis werden weer gebruikt voor de binnenmuren van het nieuwe huis. Ook heeft Piet zelf veel stenen gemaakt waar zelfs kolengruis in verwerkt werd.
In 1967 is zijn dochter Tineke die inmiddels getrouwd was met Theo vd Broek uit Gassel, in het nieuwe huis bij komen wonen.
.
In 1982 is Piet overleden. Zijn dochter die inmiddels het bedrijfsdiploma behaald had, heeft het bedrijf samen met haar man voortgezet. Maar door de komst van het aardgas liep de kolenverkoop en aanverwanten terug. In 1991 is het bedrijf opgeheven.
Zoon Wim van der Heijden tussen de kolenopslag in 1960.